Neem contact met ons op

Waarom Dynabook-laptopbeveiliging begint met de BIOS

Niet alleen software en het netwerk van de organisatie hebben bescherming nodig: je computerhardware is net zo kwetsbaar als het op cyberaanvallen aankomt. Ontdek waarom het zo belangrijk is om je hardware te beveiligen – en hoe je je organisatie beter beschermt.

Cybercrime is booming. Door steeds geavanceerdere malware, meer verplaatsingen van apparaten en onze toenemende afhankelijkheid van netwerktechnologie lopen onze computers en de data die erop staat een groter risico dan ooit tevoren.

Als je er niet in slaagt om je computers te beschermen, kun je te maken krijgen met nare consequenties. Als het apparaat van een werknemer succesvol wordt gehackt, lopen organisaties bijvoorbeeld het risico om waardevolle informatie, wachtwoorden, bedrijfsgeheimen en klantgegevens te verliezen. Dit is niet alleen ontzettend vervelend voor de organisatie zelf, maar kan ook nog eens leiden tot flinke boetes als door het gebrek aan beveiliging klantgegevens op straat komen te liggen.

Daarom is het van groot belang dat zowel individuen als organisaties alles in het werk stellen om zich te wapenen tegen cyberbedreigingen. Echter, hoewel software- en netwerkbeveiliging breed wordt geïmplementeerd, wordt de beveiliging van hardware nog vaak over het hoofd gezien. En dat is een groot risico. Als je laptopbeveiliging serieus neemt, moet je beginnen bij de BIOS.

Wat is BIOS en waarom is er bescherming nodig?

Je kunt investeren in de meest geavanceerde antivirussystemen op de markt, maar zulke maatregelen hebben weinig nut als de BIOS van een laptop het doelwit is. BIOS staat voor Basic Input/Output System en is de firmware die staat opgeslagen op een kleine chip op het moederbord. De BIOS is het onderdeel dat de zaken in beweging zet, de hardware-onderdelen wakker maakt, controleert of ze juist draaien en het besturingssysteem van de laptop instrueert om op te starten. Zonder BIOS is er geen computer.

Dat betekent dat de BIOS de plek is waar het – als het op goede beveiliging aankomt – allemaal begint. Als de BIOS niet goed beschermd is, kan deze geïnfecteerd raken met malware, of gehackt worden. Is dat het geval, dan kunnen cybercriminelen de firmware van de laptop hacken, data uitlezen of deze zelfs onopgemerkt manipuleren. Een dergelijke hack is echter moeilijk te detecteren, omdat scans en beschermingsmaatregelen op een hoger gelegen niveau er vaak niet in slagen om kwaadwillende activiteiten op het BIOS-niveau te ontdekken.

Zakelijke laptops zijn ontworpen met beveiligingsmiddelen die het makkelijker maken om op afstand te werken. De meeste fabrikanten hebben bijvoorbeeld de standaard BIOS vervangen door de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Dit is een besturingssysteem dat boven op de firmware van het apparaat draait en de laptop in staat stelt om bijvoorbeeld grotere harddrives of snellere netwerken te ondersteunen. Een traditionele BIOS kan dit niet.

Echter, UEFI is niet zo veilig als de BIOS. Dat komt voornamelijk doordat veel laptopfabrikanten dezelfde code gebruiken. Dit vergroot het risico dat hackers malware in het systeem introduceren, want zodra ze toegang hebben tot één apparaat, krijgen ze toegang tot heel veel andere apparaten met slechts één stukje kwaadwillende code.

Hoe bescherm ik mijn BIOS?

Het is inmiddels wel duidelijk dat het beschermen van de BIOS van een laptop essentieel is. Naast krachtige beveiligingssoftware, uitstekende beveiligingshygiëne en het tijdig updaten van patches, is het daarom belangrijk dat individuen en bedrijven laptops kopen van hardwareleveranciers die BIOS-beveiliging hoog in het vaandel dragen.

Ga op zoek naar een leverancier die zijn eigen BIOS schrijft, in plaats van te vertrouwen op gedeelde code van derde partijen waarmee je computer meer risico loopt. Extra voordeel hiervan is maatwerk, waarmee een leverancier kan voorzien in fijnmazige toegang tot hardware-onderdelen en het creëren van langere, veiligere wachtwoorden kan ondersteunen – voor maximale beveiliging.

Daarnaast is het belangrijk dat de leverancier zijn BIOS-code versleuteld en beveiligd houdt in zijn ruwe formaat, zodat derde partijen er geen toegang tot hebben. Bovendien kunnen ze de BIOS dan niet aanpassen en geen namaakversies delen die onveilig zijn voor apparaten.

Ook moet je ervoor zorgen dat het onmogelijk is voor anderen om het BIOS-wachtwoord te resetten zonder eerst contact op te nemen met de laptopleverancier en zich te identificeren. Dit komt vaker voor dan je denkt: de meerderheid van de BIOS-wachtwoorden is te resetten via de jumper op het moederbord of door simpelweg de batterij te verwijderen en terug te plaatsen. Tot slot moet de BIOS een nauwe integratie mogelijk maken met het bijbehorende hardwareplatform en al zijn functies.

Dynabook ontwikkelt zijn eigen BIOS voor zijn Tecra- en Portégé-serie, gebaseerd op de huidige UEFI-standaard. Het combineert de voordelen van beide varianten in één programma. Binnen het basisprogramma is het zelfs mogelijk om individuele toegangsrechten toe te kennen. Dit werkt aan zowel de software- als de hardwarekant en helpt IT-beheerders om pas ná een identiteitscheck door Dynabook veranderingen aan BIOS-wachtwoorden te specificeren. Deze beveiligingsmaatregel biedt bescherming tegen ongewenste manipulatie door derden.

De BIOS op laptops en computers is kwetsbaar voor aanvallen en hardwarebeveiliging moet net zo serieus genomen worden als de bescherming van software en het netwerk. Het is dan ook essentieel om samen te werken met een leverancier die het belang van BIOS-beveiliging begrijpt en die je kan helpen om je apparaten te beschermen.

Meer weten over de nadruk die Sharp legt op de beveiliging van zijn Dynabook-laptops? Neem contact op.